GOSABA,

SUNDARBANS

ASRAYA

The design is derived from subsequent settlement pattern studies, as well as the intangible interface analysis between the built and the unbuilt environment. The approach deals with an alternate construction technique without interfering with functional spaces and community interaction, while keeping in mind the traditional practices.

 

The anti clockwise cyclonic wind pattern led to a East-West orientation of the streamlined elliptical block. The built form is designed keeping a courtyard in the center - where every room opens up, thus eliminating windows on the external facade, essential for protection against cyclones.

A sustainable, low cost and easily implementable method of recycling plastic bottles filled with sand instead of mud walls, using bamboo in place of steel reinforcement for the Tie beam - bamcrete, and a superstructure composed of bamboo columns and roof structure with woven bamboo mats instead of asbestos sheets ensures a traditional, yet resilient and affordable solution

1
concept
4
site
Plan Section
3
detail
2